category big
Írta:  Administrator

Tormakrém házilag

Tormakrém házilag

Frissen reszelve az igazi – könnyfakasztóan csípős illóolajai hatásosan tisztítják a légutakat. Csípősségét krémesítve szelídíthetjük. Gyorsan kész, és a hűtőben hetekig eláll.

Hozzávalók, alap: 1 torma, 2 ek. almaecet, 1-2 tk. nádcukor (v. méz); ezeken kívül ízesíthetjük még 1 tk. mustárral, néhány csepp citromlével, sóval, borssal. Az almás-narancsoshoz 1 db alma és fél narancs leve, a cékláshoz 1 db főtt cékla is kell.

Tisztítsuk meg, és reszeljük le a tormát, adjuk hozzá az almaecetet és a cukrot (esetleg ízlés szerint a mustárt, citromlevet, sót, borsot). Keverjük jól össze, és mehet is az üvegbe, majd a hűtőbe. Hetekig is eláll. Ezt az almaecetes alapot vagy egy részét ízlés és igény szerint gazdagíthatjuk 1 db nyers reszelt almával és fél narancs levével, vagy színesíthetjük 1 db reszelt főtt céklával. Szendvicsbe is finom, ne csak húsvétkor együk.

Hasznos: A frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatású, érdemes szeretni. Könnyfakasztó erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti, amelynek belélegzése tisztítja a légutakat, ezért is tartják a tormát az egészség szimbólumának. Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és glikozidok, de sok C-vitamint és káliumot is tartalmaz. A glikozidok antibakteriális hatásúak, a mustárolaj fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium a veseműködést serkenti, a szintén gombaölő és antibakteriális hatású szinigrin adja a torma erős, csípős ízét. Az ecet megőrzi a szinigrin hatását, hő hatására viszont lebomlik. A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják. A felső légutak hurutja, megfázás esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet. Vigyázzunk, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe.
Aki kevésbé csípősre vágyik, előbb forrázza le a reszelt tormát, majd néhány perc múlva öntse le a vizet, és alaposan nyomja ki a maradék folyadékot a reszelékből. A friss reszelék csípőssége 1-2 napos hűtőben tárolással is veszít gyilkos erejéből, de kevés joghurttal, esetleg tejszínnel vagy majonézzel keverve is szelídíthető, bár mi akkor inkább már a kevésbé zsíros pihentetésre szavazunk.

Környezet: A torma hazánkban is termő évelő, lágyszárú növény, gyökerét egész évben gyűjthetjük, bár betakarítására legalkalmasabb az őszi időszak. A pincében homok közé helyezve, száraz, hűvös helyen egy évig is tárolható. A joghurtnak, tejszínnek, tojásos majonéznek nagy a szénlábnyoma. A helyi, közelben termő idénygyümölcsöknek, -zöldségeknek jóval kisebb a szénlábnyoma, mint a távolról szállítottaké (például a spanyol fóliasátrakból érkező téli cukkinié vagy paradicsomé, a marokkói paprikáé, a kínai zacskós szárított babé), lásd élelmiszer-kilométerek. Lelőhelyeket a hazai termés beszerzéséhez itt találsz.
Tudod, melyik zöldségnek, gyümölcsnek mikor van szezonja hazánkban? Itt tesztelheted.

Tudj meg többet: Hétköznapi kalauz