category big
Írta:  Administrator

Gyümölcsjoghurt házilag

Gyümölcsjoghurt házilag

Fehérje és sok rost, kevés kalória, valódi gyümölcscukor - a friss gyümölcsökkel házilag kevert natúr joghurt az egyik leggyorsabban elkészíthető üdítő édesség. L. még eperleves, őszibarackleves, gazpacho, eperlekvár

A natúr joghurtot (ami lehet házi is) egyszerűen keverjük össze az éppen bőven termő idénygyümölccsel, és ha nem elég édes, némi mézzel fokozhatjuk az élvezetet. Jól hasznosíthatók erre a már kicsit túlérett gyümölcsök: megtisztítva, apróbb darabokra vágva akár vegyesen és ízlés szerinti arányban keverhetjük a joghurtba.

Nagy melegben kis időre a mélyhűtőbe téve a parfét is helyettesítheti. Télen házi lekvárral készíthetünk adalékmentes, valódi gyümölccsel kevert joghurtot. Kis üvegbe zárva a tízórai- vagy uzsonnacsomagot is gazdagíthajta.

Hasznos: A savanyított tejtermékek, a joghurt, a kefír fontos, zsírszegény, könnyen emészthető fehérjeforrások. A savanyítás során a termékek B1-vitaminban, niacinban, folsavban és biotinban dúsulnak, és lassul a C-vitamin lebomlása. A joghurtban tálalható élő kultúrák rendszeres fogyasztása megakadályozza a méreganyagokat termelő baktériumok elszaporodását a bélben. A kefír a tejsavbaktériumok mellett élesztőgombákat is tartalmaz, ezért szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne.
A savanyítás során a tejcukor részben lebomlik, ezért a laktózérzékenyek többsége is fogyaszthatja azokat.

Miért házilag? A világ epertermelése az elfogyasztott eperízű készítmények töredékére lenne csak elég, ennek ellenére minden második joghurt eperízű. Az ízesített gyümölcsjoghurtok többségéhez mesterséges szín- és ízanyagokat adnak. Az eperízt egy ausztrál fa fűrészporából nyerik, az őszibarackízt a ricinusból, a citromízt egy gombából. A szervezet ezeket a természetes alapú mesterséges adalékanyagokat nem tudja hasznosítani. Friss, nyers gyümölccsel az igazi, mert a létfontosságú enzimeket csak élő, nyers zöldségből, gyümölcsből tudja előállítani szervezetünk.

Környezet: A helyi, közelben termő idénygyümölcsnek jóval kisebb a szénlábnyoma, mint a távolról szállítottaké (például a spanyol fóliasátrakból érkező korai eperé), lásd élelmiszer-kilométerek. A méz is beszerezhető egy közeli, megbízható helyi méhésztől. Bár a joghurt állati eredetű élelmiszer, fenntarthatóbb fehérjeforrás, mint az állat húsa, és szénlábnyoma is jóval kisebb, lásd Lábnyomok. Ha nem kimérve kapható házi joghurtot, kefírt használsz, vásárláskor válaszd a nagy kiszerelésű termékeket, és ha kiürült a nagy műanyag pohár, elöblítve dobd a szelektív gyűjtőbe.
Tudod, melyik zöldségnek, gyümölcsnek mikor van szezonja hazánkban? Itt tesztelheted.

Tudj meg többet: Hétköznapi kalauz