category big

A legjobb életbiztosítás

Kis változtatás, három jótétemény: egészséges, olcsóbb és klímabarát. Húsmentes hétfővel mindhármat egyszerre elérheted. Sőt ha hetente legalább háromszor nem eszel húst – amint azt a táplálkozási szakemberek javasolják –, az a legjobb egészségbiztosítás. Segítünk, hogy mit miért tegyél a klímabarát tányérra, mit hogyan készíthetsz el, egészséges és éghajlatkímélő húsost, halast is kínálunk, és a Te receptedet is várjuk.

A legújabb kutatások szerint 50-60%-ban életmódunk, a táplálkozás és a környezet felelős egészségügyi állapotunkért, és csak 15-20%-ban genetikai örökségünk. Életünk során 30-60 tonna élelmet eszünk meg. Nem mindegy, mit eszünk.

A betegségek kialakulásának 80%-a közvetlen vagy közvetett kapcsolatban áll a helytelen táplálkozással az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) szerint.

Becslések szerint az egészségünkre káros anyagok 70%-a a táplálékkal jut szervezetünkbe.

  • Az ipari élelmiszer-termelés során felhasznált több ezer növényvédő szer több százféle hatóanyaga és adalékanyaga a termékek többségéből kiürül, lebomlik, mire azok a fogyasztóhoz kerülnek. Egy uniós vizsgálat során a gabonafélék háromnegyedében, a zöldségek és gyümölcsök több mint felében nem találtak szermaradékot.
  • A nagyüzemi állattartás során használt fertőtlenítők, hozamfokozók, antibiotikumok maradványai előfordulhatnak az onnan származó húsban, feldolgozott húskészítményekben.
  • A feldolgozott élelmiszerek (kenyér, krémtúró, sajt, édességek, felvágottak, üdítők stb.) érzékszervi–kémiai–fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait adalékanyagokkal szabályozzák. Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok az 1960-as évek óta egy E-számot kapnak, hogy azok egyértelműen azonosíthatók legyenek bármelyik nyelvterületen.
  • Több mint 300-féle engedélyezett, E-számmal jelzett adalékanyag és 10 000-nél is többféle aroma (nincs E-számuk) minőségét és elfogadható napi mennyiségét törvény szabályozza egy-egy termékre vonatkozóan. Azt azonban nem vizsgálják, hogy egy nap hányféle ilyen termékkel összesen mennyi adalékanyagot, aromát fogyasztunk, a táplálékkal a szervezetbe kerülő vegyi anyagok kölcsönhatása, összeadódó egészségkárosító hatása kevéssé ismert.

Fontos. Az adalékanyagok nagy részét elkerülhetjük, ha félkész vagy késztermékek helyett friss nyersanyagot vásárolunk, és azokból saját magunk készítünk változatos fogásokat. 

Tudj meg többet!

Alkategóriák


Húsmentesek

Reggeltől estig frisset, minél több saját készítésűt és húsmenteset? El sem tudjuk képzelni, hogy telhet el egy nap hús nélkül, annyira megszoktuk, hogy az állati eredetű termékek mindig rendelkezésünkre állnak. Pedig új ízek, húsmentes finomságok várnak ránk reggelitől vacsoráig.

Jó húsos, halas

Ritkábban, de minőségit – gazdagabb ízvilág, egészségesebb és klímabarát. Az a jó hús vagy hal, amelyik szabad tartásból származó, vagy vadon élő, és nem a világ másik feléről érkező. Drágább, de megéri.

Támogatóktól

Számos ismert személyiség elkötelezett híve a húsmentes mozgalomnak, élükön Paul McCartney-val. Próbáljuk ki hús nélküli receptjeiket.

A Te recepted

 

Várjuk a Te hús nélküli receptjeidet, hogy még változatosabb legyen a választék a finom reggelitől a könnyű vacsoráig. A tízórairól se feledkezz meg.