category big

Otthon

A reggelik, vacsorák és a hétvégék remek lehetőséget nyújtanak a kísérletezésre. Olcsóbb, meg jobb is, bár kissé időigényes, viszont együtt süthet-főzhet a család. 

A gyerekek étkezési szokásainak kialakításában a szülők hatása, az otthoni minta a leginkább meghatározó. Szülőként támogathatod a húsmentes hétfő mozgalmat, ha húsmentes tízórait, uzsonnát csomagolsz a gyerekeknek, ha otthon is bevezeted a húsmentes hétfőt, méghozzá úgy, hogy megvitatod azt az egész családdal. Miért húsmentes? Az öt egyszerű okot a nyitóoldalon megtalálod.

A húsmentes hétfővel igazán egyszerűen formálható a gyerekek és a fiatalok egészségesebb ételválasztása, és egyidejűleg elkötelezett klímavédőkké válnak.

Gyors és könnyű húsmentes tízórai, uzsonna és ebédcsomag ötletek, táplálkozási ismeretek és ízletes receptek – ez az, amit mindenki megismerhet a húsmentes hétfőhöz csatlakozva.

Recepteket itt találsz, saját húsmentes receptjeidet itt töltheted föl, tapasztalataidat a család meggyőzésében itt írhatod meg mindenki okulására. 

MOSOGATÁS

És végül a szennyes edényektől, súrolnivaló lábosoktól roskadozó mosogatóról, a tűzhely, a főzőpult rendbetételéről se feledkezzünk meg.

Itt is sokat megtakaríthatunk, ha környezetbarát, egészségünkre nem káros tisztítószereket használunk. Ráadásul ezzel az éghajlatot, környezetet is kíméljük.

A háztartási vegyszerek többsége olajból előállított vegyi anyag, műanyag flakonjaik is olajból készülnek. Az olajkitermelés, szállítás, vegyianyag-gyártás súlyos terhet ró a környezetre, sok üvegházgázzal terheli a légkört. Az olaj nem megújuló természeti forrás, ezért is takarékoskodjunk vele, használjunk inkább környezetbarát szereket.

Az ecet, a szódabikarbóna, a mosószóda zsíroldásra, szagtalanításra, fertőtlenítésre, súrolásra egyaránt kiválóan használható hatékony mosogató és tisztítószerek. Jóval olcsóbbak, mint a reklámokkal ránk erőltetett vegyszerek, és lényegesen kisebb a szénlábnyomuk is.

Az ecet oldja a vizet és zsíros szennyeződéseket, és szagtalanít, fertőtlenít is. Konyhapultot, asztalt, hűtőszekrényt, mosogatógépet érdemes ezzel takarítani. A szaga hamar elpárolog, tisztaságszagot hagy maga után. Inox felület is tisztítható vele.

Mosószódával a tűzhelyre, sütőre égett zsíros foltokat távolíthatjuk el könnyedén. A lúgos kémhatású mosószóda leoldja, elszappanosítja a zsíros szennyeződéseket, a szappanos anyagot pedig egyszerűen vizes ruhával töröljük le a felületről, különben foltot hagy.

A mosószóda mosogatógépben is használható.

 

Kapcsolódó elemek


Vásárlás

Gondoltad volna, hogy már a vásárlással is lassíthatod az éghajlatváltozást? Az egészséges étkezés alapja a beszerzés: megfelelő helyen megbízható minőséget, és máris kevesebb lesz az üvegházgáz a légkörben.

50 km-es diéta

Ne a kalóriákat csökkentsd, hanem a kilométereket. Ha alapvető élelmiszereink legalább 60-70%-át közvetlen környezetünkből, lehetőleg az 50 km-es körön belül termeltekből szerezzük be, azzal egészségünket és az éghajlatot is védjük.

Ételpazarlás

Dobtál már ki ételt? Ezzel bizony pénzt dobtál a szemétbe, és üvegházgázokat engedtél a légkörbe. Családonként évente 80 000 Ft-ot megtakaríthatnánk, ha mindig csak annyit vásárolnánk, amennyit megeszünk.

Komposztálás

A kukába dobott szerves hulladék lebomlásakor klímagyilkos metán kerül a légkörbe. Ne dobjuk ki, komposztáljuk. Komposztálni érdemes és nem csak kertes házban lehet!

Házon kívül

Többségünk hét közben menzán, kifőzdékben, gyors és hagyományos éttermekben étkezik. Ismersz jó minőségű, tápanyagban gazdag ételeket kínáló, a környezetre is figyelő étkezőhelyet, éttermet? Segítünk.