category big

Komposztálás

A kukába dobott szerves hulladék lebomlásakor klímagyilkos metán kerül a légkörbe. Ne dobjuk ki, komposztáljuk. Komposztálni érdemes és nem csak kertes házban lehet!

A hazai háztartási hulladék közel 30%-a szerves hulladék. Külön gyűjtésével és hasznosításával csökken a lerakóba kerülő szemét biológiailag lebomló tartalma, és ezáltal kevesebb üvegházgáz (főleg metán) kerül a légkörbe, sőt (ha mennyiségi alapú) a szemétdíj is csökken. (A lerakókba kerülő hulladék szervesanyag-tartalmát hazánkban 2016-ig 35%-ra kell csökkenteni az 1995-ös szinthez képest az uniós szabályozás szerint.)

Bár a főtt étel maradéka nem való a komposztba (azt hasznosíthatjuk máshogy), a konyhában, a lakásban, a kertben egyaránt van bőven komposztálni való szerves anyag. Ezekből a nap mint keletkező zöldjavakból hasznos talajjavító tápanyag, komposzt (vagy más néven humusz) készíthető. A komposzt szoba- és balkonnövényekhez, és a kertben is felhasználható. Kár lenne mindezt a kukába dobni. Sokat megtakaríthatunk, ha drága növénytápok, vegyszerek helyett saját komposztunkkal tápláljuk cserepes és kerti növényeink földjét.

Komposztba való

A komposztba kerülhet a már romlani kezdett gyümölcs, zöldség, azok maradványai, a gyümölcsök, zöldségek szára, levele, héja, tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virágok és elszáradt szobanövények, virágföld, toll, szőr, fahamu (köbméterenként legfeljebb 2-3 kg), növényevő állatok ürüléke a forgácsalommal együtt, festetlen papír, gyapjú kis mennyiségben, valamint darabokra vágott pamut és lenvászon, szintén kis mennyiségben.

Újságpapírt ne tegyünk a rakásba, de apróra tépett selyempapír és tojástartó doboz mehet bele, ennyivel is kevesebbet kell szállítani a lerakókba. A konyhában egy tálban vagy külön (esetleg lyukakkal ellátott fedeles) szemetesben gyűjthetjük a szerves hulladékot.

Mit ne tegyünk bele

A fertőzésveszély miatt ne tegyünk a komposztba fertőzött, beteg növényeket, húsevő háziállatok almát, főtt étel maradékát, húst és csontot. Ez utóbbiakat a kóbor állatok és rágcsálók miatt is érdemes kihagyni a komposztból. A déligyümölcsök héját (kivéve, ha bió) szintén hagyjuk ki, mert azokon rendszerint nagyon sok a gombaölő, rothadásgátló és egyéb vegyszer.

Kertből komposztba

Avarégetés helyett komposztáljunk. Az avar – és általában minden más kerti hulladék – égetése környezet és egészségkárosító légszennyezéssel, klímamelegítő szén-dioxid-kibocsátással jár.

A kertből a komposztba való a levágott fű, lomb, tűlevél, szalma, apróra tört vagy vágott ágak, gallyak, elszáradt virágok, palánták, lehullott gyümölcsök stb. A közhiedelemmel ellentétben a diólevél is korlátozás nélkül mehet a komposztba (mert bár a friss diólevélben vannak növekedésgátló hormonok, de ezek a komposztálás során elbomlanak).

Hol lehet komposztálni

Komposztálni nemcsak családi házak kertjében lehet, hanem többszintes társasházakban is, ha van megfelelő méretű udvar vagy más közös terület. Várják a komposztnak valót az egyre több helyen kialakított települési, kerületi közös komposztszigeteken is. Fedezzük föl a hozzánk legközelebb lévőt. Lelőhelyek.

Ha nincs kertünk, csatlakozzunk helyi komposztáló csoporthoz. Egy-két társasház, 15-20 család alakíthat ilyet közös megegyezéssel. Elhatározáson kívül szükség lesz 6-10 m2, sövénnyel, palánkkal elkerített területre, két komposztáló keretre, vízvevő helyre, néhány szerszámra, és a gondozásához néhány lelkes nyugdíjas lakótársra.

 

Kapcsolódó elemek


Vásárlás

Gondoltad volna, hogy már a vásárlással is lassíthatod az éghajlatváltozást? Az egészséges étkezés alapja a beszerzés: megfelelő helyen megbízható minőséget, és máris kevesebb lesz az üvegházgáz a légkörben.

50 km-es diéta

Ne a kalóriákat csökkentsd, hanem a kilométereket. Ha alapvető élelmiszereink legalább 60-70%-át közvetlen környezetünkből, lehetőleg az 50 km-es körön belül termeltekből szerezzük be, azzal egészségünket és az éghajlatot is védjük.

Ételpazarlás

Dobtál már ki ételt? Ezzel bizony pénzt dobtál a szemétbe, és üvegházgázokat engedtél a légkörbe. Családonként évente 80 000 Ft-ot megtakaríthatnánk, ha mindig csak annyit vásárolnánk, amennyit megeszünk.

Házon kívül

Többségünk hét közben menzán, kifőzdékben, gyors és hagyományos éttermekben étkezik. Ismersz jó minőségű, tápanyagban gazdag ételeket kínáló, a környezetre is figyelő étkezőhelyet, éttermet? Segítünk.

Otthon

A reggelik, vacsorák és a hétvégék remek lehetőséget nyújtanak a kísérletezésre. Olcsóbb, meg jobb is, bár kissé időigényes, viszont együtt süthet-főzhet a család.