category big

Éhezőkért

Ha kevesebb húst eszel, több ember jut élelemhez! Manapság 1 milliárd ember szenved krónikus alultápláltságban, miközben a világ mezőgazdasági területének 80%-án az állattelepek ellátására termelnek takarmányt.

Ha a Földön mindenki 25%-kal csökkentené az állati termékekből nyert kalóriáját, akkor 3,2 milliárd ember juthatna ételhez.

Ugyanakkora földterület több mint 20 növényi étrenden élőt tud táplálni, míg hús alapú étrenden élőből csak egyet. Ennek az az oka, hogy az állatok a növényi fehérjét és energiát kis hatékonysággal alakítják át húsfehérjévé – a takarmánynak csak a 10%-a hasznosul, ennyi alakul át hússá, tejjé, tojássá. Ezért kell 1 kg marhahús kinyeréséhez 10 kg takarmány. Ezért drága a hús, és ezért nem jutnak hozzá a világ szegényei. Az állatokkal etetjük föl az értékes növényi fehérjét (gabonát, szóját, kukoricát stb.). A növekvő húsfogyasztás miatt drágulnak az élelmiszerek. (2007 óta átlag 70%-kal nőtt az élelmiszerek ára világszerte a FAO szerint.)

A világ hústermelését a kétszeresére szeretnék növelni 2050-ig a termelők. Ez azonban nem fenntartható. A húsmentes hétfő mozgalom célja, hogy 15%-kal csökkentse mindenki a húsfogyasztását, hogy enyhítsük a világméretű környezetkárosítást, felszabadítsuk a földeket és természeti forrásokat más, kisebb környezeti terhű élelmiszerek termelésére, és kordában tartsuk az évek óta növekvő élelemárakat.

 

7,2 milliárdan élünk a Földön. Közülük több mint 1 milliárdan éheznek, és 1,5 milliárd ember túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízás és az alultápláltság a rosszul működő élelmiszer-
rendszer legnyilvánvalóbb tünetei: világszerte mintegy
2,5 milliárd ember szenved valamelyiktől. Az éhezés és az elhízás egyaránt a nem megfelelő táplálkozás és a rossz mezőgazdasági infrastruktúra következménye. A betakarított mezőgazdasági terményeknek évente 30%-a kárba vész részben a helytelen tárolás, részben az élelempazarlás miatt. A világon keletkező évi 1,3 milliárd tonna élelemhulladéknak már a fele is elegendő lenne az összes éhező ellátásához. Minden egységnyi kidobott élelmiszer 4,5-szernyi üvegházgáz kialakulásához járul hozzá.

Étkezési és vásárlási szokásaink megváltoztatásával mi, fogyasztók is alakíthatjuk a kínálatot, és sokat (t)ehetünk az élelempazarlás és ezzel az éghajlatváltozás ellen.

 

Kapcsolódó elemek


Bolygónkért

Heti egy nap hús nélkül – nemcsak neked, a Földnek is nagy megkönnyebbülés! Az állattenyésztésnek nagy a szénlábnyoma: több felmelegedést okozó üvegházgázt termel, mint a növénytermesztés.

Pénztárcádért

Ha ritkábban és kevesebb húst eszünk, több pénzünk marad megfelelő tápértékű húst, zöldséget, gyümölcsöt vásárolni. A változatos, friss alapanyagokból, idényterményekből összeállított étrendből kevesebb is elég.

Állatok jólétéért

Állatok milliárdjait gyilkolják le évente húsukért. A haszonállatok többségét ma már ipari méretű állatgyárakban tartják, szűk helyre beszorítva, túlzsúfolt ketrecekben, zárt barakkban, karámban.

Egészségedért

A hús fontos táplálék. Értékes fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, sok vasat tartalmaz. De a jóból is megárt a sok.