category big

...És lassul a felmelegedés

Megérkezett Magyarországra is a húsmentes hétfő. A 10 éves nemzetközi mozgalom a túlzott húsfogyasztás egészségi, környezeti hatásáról, a tudatos választásról, felelősségünkről szól.

Az állati eredetű étel, a hús, a sajt, a tej, a tojás kiváló tápanyag- és fehérjeforrás, ha megfelelő minőségben
és mennyiségben fogyasztjuk! Ha túl sokat eszünk belőle, megsínyli az egészségünk, a környezetünk, no meg az anyagi helyzetünk.
A világ hústermelése több mint kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a Föld népessége. A növekvő húsigény miatt takarmányként etetjük föl az állatokkal az értékes gabonát, termőfölddé alakítjuk az erdőket, pazaroljuk az energiát, az édesvizet, és gyorsítjuk az éghajlatváltozást. 
Mit tehetsz te ez ellen? Tarts húsmentes hétfőt. Változtass szokásaidon, fedezd föl velünk az idényzöldségek, gabonák, magok, gyümölcsök ízekben gazdag, vitamin- és rostdús világát. 
Nem kérjük, hogy hagyj fel a húsfogyasztással. Csak annyit tégy, hogy hetente legalább egyszer ne egyél húst! Egyél az egészségedért, a pénztárcádért, a Földért. 
Csatlakozz, és mi segítünk! Sokféle ízletes húsmentes (és egészséges húsos) étel közül választhatsz honlapunkról, rajtad áll, mit (t)eszel! Heti egy húsmentes nappal sokat (t)ehetsz.

Föld Napja Alapítvány

A hús fontos táplálék. Értékes fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, sok vasat tartalmaz. De a jóból is megárt a sok.


Ha ritkábban és kevesebb húst eszünk, több pénzünk marad megfelelő tápértékű húst, zöldséget, gyümölcsöt vásárolni. A változatos, friss alapanyagokból, idényterményekből összeállított étrendből kevesebb is elég.


Heti egy nap hús nélkül – nemcsak neked, a Földnek is nagy megkönnyebbülés! Az állattenyésztésnek nagy a szénlábnyoma: több felmelegedést okozó üvegházgázt termel, mint a növénytermesztés.


Ha kevesebb húst eszel, több ember jut élelemhez! Manapság 1 milliárd ember szenved krónikus alultápláltságban, miközben a világ mezőgazdasági területének 80%-án az állattelepek ellátására termelnek takarmányt.


Állatok milliárdjait gyilkolják le évente húsukért. A haszonállatok többségét ma már ipari méretű állatgyárakban tartják, szűk helyre beszorítva, túlzsúfolt ketrecekben, zárt barakkban, karámban.