category big

Válassz a jövőért

A húsmentes hétfő mozgalom először 2003-ban hallatott magáról, majd az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) felhívására 2009 óta világszerte több millióan csatlakoztak hozzá. Hírek, beszámolók a mozgalom terjedéséről, jótékony hatásáról itthon és a nagyvilágban.

A mozgalom 2003-ban indult az Egyesült Államokból az egészséges hétfő kampány részeként. Az ok egyszerű volt: az USA-ban a túlsúlyos gyerekek száma 1980-hoz képest megkétszereződött, és a tinédzserek körében a túlsúllyal küzdők száma megháromszorozódott. Ezen kívánt változtatni az egészséges hétfő kampány, külön kiemelve a túlzott húsfogyasztás, a feldolgozott húskészítmények egészségre káros hatását.

Amikor pedig 2006-ban a FAO (ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete) közzétette jelentését Az állattartás hosszú árnyéka címmel, nyilvánvalóvá vált, hogy a túlzott húsfogyasztás nemcsak az egészséget veszélyezteti, hanem a környezetet, az éghajlatot is. A FAO jelentése szerint a talaj és a víz minőségromlásának egyik fő forrása az állattenyésztés, és az állattartó ágazat hatása a klímaváltozásra nagyobb, mint a közlekedésé. (Az állattenyésztés – szén-dioxid-egyenértékben számolva – a globális üvegházgáz-kibocsátás 18%-áért, míg a közlekedés 13,5%-áért felel.) Sőt a Világbank kutatóinak 2009 októberében megjelent tanulmánya szerint legalább 51% az állattartás hozzájárulása a klímaváltozáshoz! Rajendra Pachauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) elnöke 2009-ben a húsevés legalább 15%-os csökkentését javasolta a világnak, mint amit leghasznosabb lépésként mindenki megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A húsmentes hétfő mozgalomhoz eddig 44 ország, számos város és intézmény csatlakozott világszerte. 2009-ben a belgiumi Gent volt az első nem amerikai város, amelyik húsmentes napot vezetett be minden hét csütörtökét jelölve meg "Veggiedag"-nak az iskolákban és közintézményekben. Ugyanebben az évben Paul McCartney és családja is csatlakozott az egészség- és klímabarát mozgalomhoz, és 2009 óta sokat tesznek a legalább heti egy húsmentes nap népszerűsítéséért. Az ex-Beatles dalt is írt a mozgalomról. „Törődnünk kell a klímaváltozással, mert ha nem, gyerekeinkre és az ő gyerekeikre súlyos problémát hagyunk örökül. Hiba lenne figyelmen kívül hagyni a tudósok aggodalmát” – mondta McCartney a The Independent című brit újságnak. A nemzetközi mozgalmat Paul McCartney mellett támogatják olyan hírességek is, mint Bryan Adams, Kevin Spacey, Doris Day, Emma Thompson, Alec Baldwin, Gwyneth Paltrow, Chris Martin. A mozgalomhoz csatlakozott ismert sztárszakácsok, iskolai menzák, éttermek hétfőnként vegetáriánus menüt kínálnak, hogy a hétnek legalább egy napján mellőzzék a húsevést a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében.

Ausztrália a 8. ország volt a világon, ahol húsmentes hétfő mozgalom indult Melbourne-ben 2010-ben. A svédek 2011 őszén csatlakoztak. A svéd Nordic Light szállodaláncot követve hétfőnként már a malmöi légitársaság sem szolgál fel húsos ételt utasainak. A norvég hadsereg 2013 őszén jelentette be, hogy hétfőnként nem lesz semmilyen állati eredetű termék a kantinokban. 2030-ra pedig már Kína is megfelezi húsfogyasztását.

Magyarország a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére 2013-ban csatlakozott az akkor 10 éves nemzetközi mozgalomhoz azzal a szándékkal, hogy a 30. Föld napjáig, 2020. április 22-ig nagy tömegekhez (magánszemélyekhez, intézményekhez, településekhez) juttassa el a mozgalom üzenetét, hogy hetente legalább egy nap minél többen térjenek át hazánkban is az egészség- és klímabarát étrendre.

Célunk, hogy a húsmentes hétfő ugyanolyan sok embert megszólító mozgalom legyen hazánkban, mint amilyenné a Föld napja (április 22.) vált mára.

Késsel-villával a klímaváltozás ellen. Ez az, amit mindenki megtehet. Minden héten.

Alkategóriák


Frissek

Világszerte terjed a húsmentes hétfő – sokan érzik úgy, hogy tenniük kell egészségünk és klímánk védelméért. Válogatás a világ híreiből.

Hírlevelek

Hírleveleinkből tájékozódhatsz a magyarországi húsmentes hétfő mozgalomról, a klímabarát tányérról.

 

Kiadványok

Hasznos irodalom a tájékozódáshoz, a klímabarát életvitel kialakításához.

 

Filmek

A húsmentes hétfő honlap egyes oldalain található filmek gyűjteménye.