category big
Vissza a tesztek oldalra!

Húsevés teszt

A fejlett országokban egyre kevesebb az állattartó, mégis egyre több a haszonállat. A hús ennek ellenére drágul, pedig az ára nem tartalmazza előállításának valódi költségeit. Vajon ha a húst a valódi áráért kínálnák, akkor is ennyit termelnénk és fogyasztanánk?

Az étrend már nem magánügy. Hatalmas mennyiségű erőforrást fogyaszt a tányérunkra kerülő élelmiszer előállítása.



Földünk 38%-án folyik mezőgazdasági tevékenység. Ennek a területnek hány százalékát használjuk közvetlenül vagy közvetve hústermelésre?



Brazíliában elsősorban miért irtják az őserdőt?



Vajon a három közül melyik tevékenység fokozza leginkább a klímaváltozást?



Az utóbbi 50 évben hányszorosára nőtt a világ húsfogyasztása?



Melyik haszonnövény termesztése során keletkezik ugyanannyi üvegházgáz, mint 1 kg marhahús előállításakor?



Vajon a húselőállítás melyik szakaszában keletkezik a legtöbb üvegházgáz?



A három közül melyik terméknek a nagyüzemi előállítása során keletkezik a legtöbb üvegházgáz?



Melyik veszélyes gázból kerül a legtöbb a környezetbe a nagyüzemi baromfitartás során?



A világ antibiotikum-termelésének hányad részét fogyasztják állatok?



Átlagban meddig él egy nagyüzemi tartású, húsfeldolgozásra szánt csirke?



Mennyivel több vizet használ föl (és szennyez el) átlag 1 kg hús, mint 1 kg haszonnövény előállítása, mire asztalunkra kerül?



Ha kevesebb húst eszünk, mi csökken szervezetünkben?



Egy négytagú család egy éven át heti 3 húsmentes nappal mennyivel csökkenti üvegházgáz-kibocsátását?