category big
Vissza a tesztek oldalra!

Idénytermény totó

Idényterménynek számít, ami a hazai éghajlati körülmények között szabadföldben (nem fólia alatt vagy üvegházban) megterem, és termését csak akkor fogyasztjuk, amikor szezonja van. Ilyenkor a legolcsóbb, mert sok van belőle, nagy a választéka, és ekkor érdemes vásárolni, enni és télire házilag eltenni, hagyományos módon hosszan tárolni. A természetes körülmények között a szabadban termelt zöldségben, gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin. A távoli országokból importált termést ugyanis gyakran éretlenül szedik le, mondván „úgyis megérik majd a hosszú út alatt” (miközben tápanyag- és vitamintartalmát saját érlelésére feléli). A gyakran több ezer kilométerről importált termények szállításának nagy az éghajlatot károsító szén-dioxid-lábnyoma. Egyszóval érdemes 50 km-es diétát tartani. Ne a kalóriákat csökkentsd, hanem a kilométereket. Vásárolj helyi termelőtől, vagy termelj magad.

Étrendünk 18%-a legyen zöldség, 13%-a gyümölcs, együnk naponta legalább 50-80 dkg-ot, és az értékes magvak rendszeres, mértékletes fogyasztása (napi 4-5 dkg) is legyen étrendünk része.


Mikor terem nálunk szabadföldben, mikor szedhető vagy kapható frissen a piacon és meddig tárolható ...


...a padlizsán?…a szilva?…a sütőtök?…a paradicsom?…a mángold?…a sárgarépa?…a szőlő?…a zeller?…a fejes káposzta?…az eper?…az uborka?…a fejes saláta?…a cékla?