category big
Vissza a tesztek oldalra!

Idénytermény totó

Idényterménynek számít, ami a hazai éghajlati körülmények között szabadföldben (nem fólia alatt vagy üvegházban) megterem, és termését csak akkor fogyasztjuk, amikor szezonja van. Ilyenkor a legolcsóbb, mert sok van belőle, nagy a választéka, és ekkor érdemes vásárolni, enni és télire házilag eltenni, hagyományos módon hosszan tárolni. A természetes körülmények között a szabadban termelt zöldségben, gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin. A távoli országokból importált termést ugyanis gyakran éretlenül szedik le, mondván „úgyis megérik majd a hosszú út alatt” (miközben tápanyag- és vitamintartalmát saját érlelésére feléli). A gyakran több ezer kilométerről importált termények szállításának nagy az éghajlatot károsító szén-dioxid-lábnyoma. Egyszóval érdemes 50 km-es diétát tartani. Ne a kalóriákat csökkentsd, hanem a kilométereket. Vásárolj helyi termelőtől, vagy termelj magad.

Étrendünk 18%-a legyen zöldség, 13%-a gyümölcs, együnk naponta legalább 50-80 dkg-ot, és az értékes magvak rendszeres, mértékletes fogyasztása (napi 4-5 dkg) is legyen étrendünk része.


Mikor terem nálunk szabadföldben, mikor szedhető vagy kapható frissen a piacon és meddig tárolható ...


...a padlizsán?



…a szilva?



…a sütőtök?



…a paradicsom?



…a mángold?



…a sárgarépa?



…a szőlő?



…a zeller?



…a fejes káposzta?



…az eper?



…az uborka?



…a fejes saláta?



…a cékla?