category big

Add tovább

Tanárok, tanulók, szülők, nagyszülők, barátok, munkatársak egyaránt továbbadhatják tudásukat a letölthető előadásvázlatok, információs táblák és egyéb segédanyagok szabad felhasználásával. 

 

Információs táblák


meat small

A hús ára

A túlzott húsfogyasztás napjainkra az egyik legjelentősebb – ha nem ez első számú – klímagyilkossá vált. Bár a hús drágul, a fogyasztás tovább nő, mert a drágulás ellenére sem fizetjük meg a hús valódi árát: az ipari méretű takarmánytermesztés és állattartás környezet-, éghajlat- és egészségkárosításának a költségeit. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a 7,2 milliárdos népesség ellátására 65 milliárdra növelt haszonállat-állomány fenntarthatatlan terhet ró az éghajlatra, a Föld eltartóképességére.

A hústermelés és -fogyasztás a globális üvegházgáz-kibocsátás legalább 25%-áért felelős, és környezeti terhe 2-5-ször nagyobb, mint a növénytermesztésé. Miért?
Mert legalább 7 kg gabona kell 1 kg marhahús, 4 kg 1 kg disznóhús és 2 kg 1 kg csirkehús előállításához. Vízből pedig átlag 100-szor több kell 1 kg hús előállításához, mint 1 kg haszonnövény termesztéséhez.

Az információs tábla egyes elemeire kattintva többet megtudhatsz. (Fejlesztés alatt)

 

 

 


water small

Mennyi vizet eszel?

Furcsán hangzik, de több vizet eszünk, mint amennyit megiszunk. Bármily hihetetlen, de napi vízfogyasztásunk mindössze átlag 3,6%-a látható – ennyit használunk el naponta ivásra, főzésre, mosásra, mosakodásra stb. Ez a látható napi vízmennyiség csak a töredéke annak, amennyit használati tárgyainkban (4,4%) és ételeinkben elrejtve nap mint nap fogyasztunk.

Vízfogyasztásunk legjelentősebb láthatatlan (más néven virtuális) részét ételeink rejtik – ez teszi ki napi vízfogyasztásunk 92%-át. A legtöbb vizet a hús, a sajt és az olyan élvezeti cikkek rejtik, mint a kávé, a tea vagy a csokoládé. Erről sokat elárul ételeink, italaink vízlábnyoma. Szinte hihetetlen, de egy nagy szelet steak csaknem 107 fürdőkádnyi vizet rejt.

Az ivóvíz nagy kincs – a Föld édesvízkészlete állandó, miközben egyre többen osztozunk rajta, mert nő a népesség és a fogyasztás. Az ivóvíz nagy kincs, takarékoskodnunk kell vele. Heti 1-3 nap hús nélkül - és máris több víz jut a szomjazóknak.

Az információs tábla egyes elemeire kattintva többet megtudhatsz. (Fejlesztés alatt)

 

 

 

 KukadiétaKUKA POSTER small

Világszerte egyre több élelmiszer végzi a kukában. Megdöbbentő mértékű a „szemétre termelés". Pedig a kidobott élelmiszernek sokkal nagyobb az ára, mint amennyit a boltban vagy az étteremben fizettünk érte.
A kidobott étel gyorsítja a légkör felmelegedését, a változó éghajlat miatt csökken a terméshozam, a népesség viszont nő. Ahhoz, hogy ezentúl is jusson mindenkinek ennivaló, és tovább csökkenjen a 840 millió éhező száma, ahhoz még több erdőt kell kivágni, termőfölddé, legelővé alakítani, és egyre több öntözővízre, műtrágyára lesz szükség.
A világszerte megtermelt élelmiszer jó harmada (évente 1,3 milliárd tonna) végzi a szemétben, ezt kellene legalább a felére csökkenteni.
A kidobott étel 42%-a a háztartásokból kerül ki, a maradék 58%-on hárman osztoznak: az élelmiszeripar, az éttermek, büfék, menzák és a kis- és nagykereskedelem. Ebből is látszik, hogy érdemes a házunk táján kezdeni.
Egy kis odafigyelés csodákra képes - heti menüterv, nulla csomagolás, vásárlólista, szavatosság, tárolás, maradék party, komposztálás.

Kukadiéta indul. Ma.

Az információs tábla egyes elemeire kattintva többet megtudhatsz. (Fejlesztés alatt)

 

 

 oil smallOlaj

A szén, az olaj, a földgáz fosszilis energiahordozók: nem tudunk meglenni nélkülük. Készleteik végesek: meg kell lennünk nélkülük.
A fosszilis energiák, különösen az olaj nemcsak a technikai fejlődés alapja, hanem a népesség robbanásszerű növekedésének is. Közel 200 000 évig tartott, amíg az emberiség létszáma elérte az 1 milliárdot. Majd nem egészen 200 év elég volt ahhoz, hogy 1-ről 7 milliárdra nőjön a népesség. Az ipari forradalom, a szén hasznosítása megduplázta a Föld népességét, az olaj a hatszorosára növelte.
2013-ban 7,2 milliárd ember élt a Földön, 2030-ra 9 milliárdan, 2050-re pedig már 11 milliárdan fogunk osztozni egyetlen Föld természeti javain, ökológiai szolgáltatásain.

Ennyi embernek vajon mennyi ideig lesz elég az olaj, ha az újabb energiaforrások kitermeléséhez, sőt a megújuló energia berendezéseinek gyártásához is fosszilis energia kell? Ráadásul ezek fűtik azt a sütőt, amelyben a civilizáció a felismerhetetlenségig megsül. Van ebből kiút?

Az információs tábla egyes elemeire kattintva többet megtudhatsz. (Fejlesztés alatt)

 

 


VERSENYEZZ A FÁKKAL...

 Egyél kevesebb húst, mert

 - a Föld felmelegedéséért negyedrészben az állattartás a felelős.

 - az állattartás 5-ször annyi gabonát igényel, mint az azonos 
 kalóriaértékű növényi étrend.

 - a takarmánynak csak 10%-a hasznosul, ennyi alakul át hússá, tejjé,
 tojássá.

- a Föld képtelen lesz 2-szer ennyi hússal élelmezni 9 milliárd embert.

 

 Versenyezz a fákkal ...  az éghajlatért!

 

Légy a húsmentes hétfő klub tagja!

Ha az ország fele akarja, egy év alatt 5 millió tonnával kevesebb üvegházgáz kerül a légkörbe!

 

 Csatlakozz! Bajnok vagy, ha bevállalod. Klímabajnok.

 

 

Kapcsolódó elemek


Tudástár

Mini fogalomtár a leggyakrabban előforduló kifejezésekről, idénytermények, húsok, halak tápértékéről, termékcímkékről. 

Lelőhelyek

Hasznos címek, beszerzőhelyek, boltok, piacok, éttermek, hogy megkönnyítsük a váltást a klímabarát húsmentes hétfőre. 50 km-es diéta. Egészségedre. 

Lábnyomok

Szénlábnyom, vízlábnyom, ökolábnyom, túlfogyasztás napja. Itt megtudhatod, hogyan lehet a legkönnyebben csökkenteni saját lábnyomod, meg a családét, a menzáét, a suliét, a munkahelyét…