category big
Írta:  Administrator

Grapefruit saláta

  • Kategória: Húsmentesek
  • vasárnap, 16 március 2014 01:00
Grapefruit saláta

A grapefruit C-vitaminban és ásványi anyagban gazdag, energiaszegény gyümölcs. Trópusi, szubtrópusi gyümölcs, Közép-Európába szállításának nagy a szénlábnyoma.

Hozzávalók: 1 kg rózsaszín grapefruit, méz

A gyümölcsöket félbevágjuk, kiskanállal a húsát öblös üvegtálba szedjük úgy, hogy a kesernyés hártyák ne kerüljenek a tálba, majd ízlés szerinti mennyiségű mézzel összekeverjük. Üdítő édesség télen is.

Hasznos: A grapefruit (grépfrút, citrancs, szó szerinti jelentése fürtös gyümölcs) a citrusfélék családjába tartozik. Egyre több trópusi, szubtrópusi országban termesztik, folytonérő, 5-7 millió tonnát szüretelnek évente, elsősorban Izraelben, Jordániában, Dél-Amerikában, Amerikában, Dél-Afrikában és Délkelet-Ázsiában. A legnagyobb ültetvény Floridában található. Jó hír, hogy a gyümölcs szedés után már nem érik, ezért éretten szedik le, és grépfrútból tényleg az érett, értékes beltartalmát megőrző példányok kerülnek a boltokba. A gyümölcs kesernyés ízét a naringin-glikozidnak köszönheti. Igen gazdag C- és B1-vitaminokban.

Környezet: A grapefruit távolról szállított élelmiszer, nagy a szénlábnyoma, l. még élelmiszer-kilométerek. A terjeszkedő ültetvényes, azaz monokulturás termesztés veszélyezteti a biológiai sokféleséget, kimeríti a talajt. A grépfrútot ennek ellenére télen időnként érdemes fogyasztani - immunerősítő vitamintartalma, értékes hatóanyagai segítenek a téli betegségek megelőzésében.

Tudj meg többet: Hétköznapi kalauz