Húsmentesek
Reggeltől estig frisset, minél több saját készítésűt és húsmenteset? El sem tudjuk képzelni, hogy telhet el egy nap hús nélkül, annyira megszoktuk, hogy az állati eredetű termékek mindig rendelkezésünkre állnak. Pedig új ízek, húsmentes finomságok várnak ránk reggelitől vacsoráig.

Könnyű és gyors reggeli, vacsora - kínálhatjuk hasábokra vágott nyers idényzöldségekkel, pitával, pirított kenyérrel. Szendvicsbe kenve egészségesebb és olcsóbb tízórai, uzsonna, mint a sonka vagy a sajt.

Nyáron hűsít, télen melegít - ráadásul pillanatok alatt kész a nyáron frissítő gyümölcsökből, télen melengető zöldségekből mixelt könnyű, vitamindús krémleves.

A sütőben sült, kevés olívaolajjal, fűszerekkel ízesített idényzöldségeknél nincs finomabb egytálétel. Fűszerezzük bátran - kevesebb só kell hozzá.

A köles minden esszenciális aminosavat tartalmaz, rostdús és kalóriaszegény. Legalább hetente egyszer legyen étrendünk része. Reggelire, ebédre, köretként és vacsorára egyaránt finom. L. még kuszkusz, kölesfasírt sokféleképpen

A sütőtök egészséges téli csemege, már a színe is melegít. Gyorsan elkészíthető, megfizethető és finom. Minél sötétebb narancsszínű a tökhús, annál több béta-karotint tartalmaz. L. még tökös tészta, tökkrém, tökköret, tök édes

A rostdús friss cukkini júniustól szeptemberig megfizethető áron kapható a piacokon: 95%-a szöveti víz, ezért kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. L. még cukkinikrém, cukkinis metélt

Túl sok őszit vettél? Sebaj. Vagy kissé szappanízű? Levesnek nyersen épp jó lesz. Néhány perc, és kész. L. még krémlevesek

A bab sokféleképpen felhasználható, kiváló fehérjeforrás. Ha tehetjük, kerüljük a babkonzerveket, mert egészségtelenül sok sót tartalmaznak. L. még babos mártogatós, mediterrán babkrém, vegán chilis bab, babos minestrone

A paradicsom remek vitamin-, ásványianyag- és rostforrás. Ráadásul a hőkezelés, sütés-főzés is előnyére válik. Bazsalikommal, zellerrel fűszerezve igazán ízletes leves készíthető belőle. L. még gazpacho, toszkán kenyérsaláta

Különösen télen ideális a zellerkrémleves - kevés kalória, sok rost, sokféle vitamin és ásványi anyag. Egyszerű, sokféleképpen ízesíthető, olcsó. L. még zeller sütve, rántva és kapros zellerkrém

Nagyi tavaszi levesének színét a sárgarépa adja. Többnyire tavasz közeledtével került az asztalra, amikor már szűkében volt a család a télire eltett egyéb zöldségféléknek. Egyszerű, könnyű és ízletes a hamis húslevesként is emlegetett leves.

A lencse az egyik legjobb növényi fehérjeforrásunk. Vörös lencséből pillanatok alatt kész az étel - vékony a héja, előáztatni sem kell. L. még diós lencsekrém, lencse-dahl, fűszeres lencsefőzelék, borscs gazdagon

Narancs és sárgarépa - már a színük is melenget. Sokféleképpen fűszerezhető, egyszerű, olcsó és nagyon finom krémleves hűvös, borongós őszi, téli napokra. L. még narancsos sütőtökkrémleves, gesztenyekrémleves, mentás borsókrémleves, céklakrémleves, zellerkrémleves, török lencseleves

Az értékes tápanyagokban gazdag gesztenye levesként is remek fogás. Tápláló, ízletes téli vitaminforrás – nem csak ünnepek idején. L. még narancsos sárgarépaleves, sütőtökkrémleves, mentás borsókrémleves, céklakrémleves, zellerkrémleves

A vöröskáposzta több rostot és C-vitamint tartalmaz, mint a zöld. Ásványi anyagban is gazdagabb: több benne a kalcium, a vas és a kálium. L. még céklaleves, narancsos káposztasaláta, borscs gazdagon

A cékla kiváló tápértékű, helyi és olcsó termény. Levesnek hidegen, melegen egyaránt remek. Vashiányosoknak különösen ajánlott. L. még céklasaláta másképp, céklalé, céklás tormakrém, zöldséges rizottó

A cékla jól tárolható, kiváló tápértékű, helyi és olcsó termény. Fogyasszunk belőle minél többet nyersen. L. még céklaleves, céklalé, céklás tormakrém, céklahumusz, céklaköret