Valószínűleg kevesen tesszük föl magunknak a kérdést a menzán vagy egy étteremben: vajon az elfogyasztott ételek szolgálják-e egészségünket, vagy csak a látványt (ételét és környezetét) fizetjük meg bőségesen. Nem jut eszünkbe, honnan szállított alapanyagból főztek, hova kerül az ételmaradék, milyen vegyszerrel mosogatnak, pedig mindez egyaránt hat egészségünkre és az éghajlatra, környezetre.
Szerencsére ma már nálunk is vannak jó helyek. Sőt, húsmentes hétfőt tartó étterem is akad. Ha sokan keresünk ilyen helyeket, egyre több lesz belőlük.
Miért fontosak az ilyen helyek? Mert héten át ott eszünk, és szinte lehetetlen húsmentes (állati termék nélküli) ételhez jutni. A húsmentesként kínált ételek sem azok. A tésztára, pizzára sajtot halmoznak, vagy tejfölös szószt, a hagymalevest, sütőtökkrémlevest húsos alaplével (vagy húsleveskockával) főzik, rakott krumpli ritkán kapható kolbász, tojás nélkül stb.
A büfében sincs könnyű dolgunk, a húsmentesnek mondott szendvicsben sajt vagy tonhalkrém van némi salátával. A chips, a nápolyi és a többi késztermék mindegyikében van tartósítószer, állományjavító, ízfokozó, szigorúan a termék 100 grammjára engedélyezett mennyiségben. Csak azt nem vizsgálja senki, hogy mi van, ha többféléből többször 100 grammot eszünk.
Tulajdonképpen észre sem vesszük, de ha akarunk, ha nem, túl sok állati fehérjét és zsiradékot eszünk. Márpedig a túlzott húsfogyasztás, a nem megfelelő étrend számos civilizációs betegségért felel.
Ezért fontosak a jó helyek. A megfelelő tápértékű, friss összetevőkből készülő menü sokat ér.
Pompás receptek, húsmentes táplálkozási tanácsok és marketingötletek – íme a húsmentes hétfő kalauz iskolai, munkahelyi menzáknak, büféknek, éttermeknek.