category big

Pénztárcádért

Ha ritkábban és kevesebb húst eszünk, több pénzünk marad megfelelő tápértékű húst, zöldséget, gyümölcsöt vásárolni. A változatos, friss alapanyagokból, idényterményekből összeállított étrendből kevesebb is elég.

Az élelmiszerek ára világszerte folyamatosan emelkedik, különösen a feldolgozott vagy félkész ételeké és a húsféléké, aminek többek között a drága takarmány és a költséges feldolgozás, tárolás, szállítás az oka.

Ha hetente egyszer lemondasz a húsról, azzal jelentősen csökkentheted kiadásaidat. Ha az idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt veszed, akkor olcsón jó minőségűhöz juthatsz a közeli piacon, zöldségesnél, de érdemes felfedezni a környék kistermelőit is. A friss és megbízható minőségű idényzöldségek és -gyümölcsök dobozrendszerben is beszerezhetők elfogadható áron. Erről vásárlási tippjeinknél olvashatsz bővebben.

A teljes kiőrlésű gabona, a barna rizs, a hajdina, a köles, a hüvelyesek (babok, lencse, borsók) fehérjében gazdagok és megfizethetők – olcsóbbak, mint a húskészítmények és a félkész-, készételek. Receptjeink között sokféle, idényterményből olcsón és gyorsan elkészíthető finomságot találsz.

Ám ez nem minden. Ha hetente legalább egyszer nem eszel húst, azzal egészségügyi kiadásaidat is jelentősen csökkentheted – betegnek lenni sokba kerül.

Vásárolj tudatosan, étrendeddel alakítod a kínálatot.

A jó minőségű hús, felvágott, sonka, sajt drága, a kissé olcsóbb gyenge minőségűt pedig nem érdemes megvenni, mert akkor már jobban járunk az olcsóbb növényi fehérjékkel.

A hús azért tűnik olyan kiadósnak, mert a szervezet nehezen emészti meg. Nem elég, hogy a környezetet terheljük vele, még a szervezetünket és a pénztárcánkat is. A növényekben sok
a rost, ezért kevesebb is elég a jóllakottság érzéséhez.
Igaz, könnyebben emészti a szervezet, esetleg hamarabb megéhezünk, de ha a fő étkezések között eszünk is egy kis friss vagy aszalt gyümölcsöt, magvakat, még mindig olcsóbban megússzuk a napot, mintha a szokásos húsféléket ennénk.

Ha már hús, a hazai vadvízi hallal is jobban járunk, mint az ipari brojlercsirkével. Ilyen például a Hortobágyi Nemzeti Parkból származó élő ponty, ami különösen karácsony idején a legtöbb hazai nagyáruházban, boltban kapható.

Ez a ponty húsminőségben, életkörülményeiben, tartástechnológiában és árban legfeljebb a szabad tartásban nevelt csirkével hasonlítható össze, tehát bőven versenyképes az ára. Nem a hal drága, hanem az ipari körülmények között előállított, silány minőségű hús olcsó, kerül kb. feleannyiba.

És még folytathatjuk a sort: 1-1 kg szárazbab, lencse, csicseriborsó legalább annyiféleképpen elkészíthető (leves, főzelék, fasírt, szendvicskrém, humusz stb.), mint egy azonos árú brojlercsirke.

Együnk kevesebb húst, több marad a minőségi, változatos étrendre. Ráadásul egészségesebb és a környezetet is jobban kíméli.

 

Kapcsolódó elemek


Éhezőkért

Ha kevesebb húst eszel, több ember jut élelemhez! Manapság 1 milliárd ember szenved krónikus alultápláltságban, miközben a világ mezőgazdasági területének 80%-án az állattelepek ellátására termelnek takarmányt.

Bolygónkért

Heti egy nap hús nélkül – nemcsak neked, a Földnek is nagy megkönnyebbülés! Az állattenyésztésnek nagy a szénlábnyoma: több felmelegedést okozó üvegházgázt termel, mint a növénytermesztés.

Állatok jólétéért

Állatok milliárdjait gyilkolják le évente húsukért. A haszonállatok többségét ma már ipari méretű állatgyárakban tartják, szűk helyre beszorítva, túlzsúfolt ketrecekben, zárt barakkban, karámban.

Egészségedért

A hús fontos táplálék. Értékes fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, sok vasat tartalmaz. De a jóból is megárt a sok.