Az élelmiszerek ára világszerte folyamatosan emelkedik, különösen a feldolgozott vagy félkész ételeké és a húsféléké, aminek többek között a drága takarmány és a költséges feldolgozás, tárolás, szállítás az oka.
Ha hetente egyszer lemondasz a húsról, azzal jelentősen csökkentheted kiadásaidat. Ha az idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt veszed, akkor olcsón jó minőségűhöz juthatsz a közeli piacon, zöldségesnél, de érdemes felfedezni a környék kistermelőit is. A friss és megbízható minőségű idényzöldségek és -gyümölcsök dobozrendszerben is beszerezhetők elfogadható áron. Erről vásárlási tippjeinknél olvashatsz bővebben.
A teljes kiőrlésű gabona, a barna rizs, a hajdina, a köles, a hüvelyesek (babok, lencse, borsók) fehérjében gazdagok és megfizethetők – olcsóbbak, mint a húskészítmények és a félkész-, készételek. Receptjeink között sokféle, idényterményből olcsón és gyorsan elkészíthető finomságot találsz.
Ám ez nem minden. Ha hetente legalább egyszer nem eszel húst, azzal egészségügyi kiadásaidat is jelentősen csökkentheted – betegnek lenni sokba kerül.
Vásárolj tudatosan, étrendeddel alakítod a kínálatot.
A jó minőségű hús, felvágott, sonka, sajt drága, a kissé olcsóbb gyenge minőségűt pedig nem érdemes megvenni, mert akkor már jobban járunk az olcsóbb növényi fehérjékkel.
A hús azért tűnik olyan kiadósnak, mert a szervezet nehezen emészti meg. Nem elég, hogy a környezetet terheljük vele, még a szervezetünket és a pénztárcánkat is. A növényekben sok
a rost, ezért kevesebb is elég a jóllakottság érzéséhez. Igaz, könnyebben emészti a szervezet, esetleg hamarabb megéhezünk, de ha a fő étkezések között eszünk is egy kis friss vagy aszalt gyümölcsöt, magvakat, még mindig olcsóbban megússzuk a napot, mintha a szokásos húsféléket ennénk.
Ha már hús, a hazai vadvízi hallal is jobban járunk, mint az ipari brojlercsirkével. Ilyen például a Hortobágyi Nemzeti Parkból származó élő ponty, ami különösen karácsony idején a legtöbb hazai nagyáruházban, boltban kapható.
Ez a ponty húsminőségben, életkörülményeiben, tartástechnológiában és árban legfeljebb a szabad tartásban nevelt csirkével hasonlítható össze, tehát bőven versenyképes az ára. Nem a hal drága, hanem az ipari körülmények között előállított, silány minőségű hús olcsó, kerül kb. feleannyiba.
És még folytathatjuk a sort: 1-1 kg szárazbab, lencse, csicseriborsó legalább annyiféleképpen elkészíthető (leves, főzelék, fasírt, szendvicskrém, humusz stb.), mint egy azonos árú brojlercsirke.
Együnk kevesebb húst, több marad a minőségi, változatos étrendre. Ráadásul egészségesebb és a környezetet is jobban kíméli.