Nem tudják kinyújtani a lábaikat vagy a szárnyaikat, nem jutnak friss levegőhöz és napfényhez – a természetellenes körülmények miatt az állatok gyakran megbetegszenek, megsérülnek és elpusztulnak. A szűk térben tartott állatokat megcsonkítják, levágják a csőrük hegyét, kihúzzák a fogaikat, megcsonkítják a farkukat, hogy ne csipkedjék, harapják és csapdossák egymást reményvesztett helyzetükben. Minden farmon nevelt állat a mészárszéken végzi életét. Egyél kevesebb húst, hogy segítsd megelőzni a kegyetlenséget és a szenvedést - erre október 2-án világnap is figyelmeztet 1983 óta.
Egy átlagos húsevő élete során személyesen felelős 5 szarvasmarha, 20 disznó, 30 birka, 760 csirke, 46 pulyka, 15 kacsa, 7 nyúl, 1,5 liba és 0,5 tonna hal legyilkolásáért. 65 milliárdra nőtt világszerte az emberi fogyasztásra évente feldolgozott állatok száma. Húsmentes hétfővel évente közel 15 életet tudsz megmenteni. Csatlakozásod üzenete, hogy hetente egyszer szolidáris vagy az állatokkal.
A nagyüzemi állattartás az állatok szenvedésével társul. Az évente levágott 58 milliárd húscsirke átlagos élettartama 6 hét, amit nagyüzemben, tömegben, összezsúfolva, egészségtelen stresszben töltenek el. Ugyanez jellemző az irreálisan nagy mellhúsúra tenyésztett pulykákra, a két-két bordával többel rendelkező, és így hosszabb karajt adó sertések és általában az állatfarmokon élő évi közel 65 milliárd „hústermelő” állat életére.
Többségük soha nem látja a napot, nincs helye felállni, kinyújtózni, fertőzésektől, sérülésektől szenved. A fertőzésveszély miatt tápszerükbe antibiotikumokat, a gyors súlygyarapodás érdekében pedig hozamfokozókat kevernek. Ezért lesz 2,9 kg súlyú 6 hét alatt az ipari hús(brojler)csirke, míg a szabadon tartott „boldog” kapirgáló csirkék súlya 6 hét alatt mindössze átlag 0,94 kg-ra gyarapszik. A szabadon tartott, lassan növő állatok húsa, teje nem lenne elég a növekvő népesség húsigényének kielégítésére.
A fogyasztói társadalom üzenete, hogy csak akkor lehetsz boldog és elégedett, ha minden nap jut hús a tányérodra. Nem látjuk, ennek mi az ára, többségünk csak csomagolva, kimérve, dobozolva találkozik az áruházak polcain az állati termékekkel, és ezért nem gondolunk az állatok jóllétére, amikor szinte minden étkezéskor megjelenik a hús a tányérunkon, a tej, a joghurt a poharunkban, a vaj, sajt, felvágott, halkrém a szendvicsünkben.
A szabad tartás nemcsak állatbarát, a környezetnek és egészségünknek is jobb.