category big

Frissek

Világszerte terjed a húsmentes hétfő – sokan érzik úgy, hogy tenniük kell egészségünk és klímánk védelméért. Válogatás a világ híreiből.

Klímabarát tányér II.

Klímabarát tányér II.

  • hétfő, 17 március 2014 01:00

A klímabarát tányéron kevés, de minőségi a hús, az állati eredetű termék (felvágott, sajt, hal, tej, tojás stb.) Ne az „olcsó" ipari csirkét válasszuk vagy a párizsit, hanem tanyasi csirkét, pulykát, szabad tartásból származó disznót, marhát. Megéri, ha tudjuk, hogy a tejtermékekkel együtt fejenként heti 40 dkg húsféle bőven elég!

Cikk itt


Húsatlasz

Húsatlasz

  • csütörtök, 13 március 2014 01:00

Az intenzív hús- és tejipari termelés környezetet és az emberi egészséget károsító hatására hívja fel a figyelmet a Föld Barátai Európa és a Heinrich Böll Alapítvány Húsatlasz címmel 2014 januárjában megjelent közös kiadványa – egyelőre angol nyelven.

Cikk itt


Közösen kertészkedni szuper

Közösen kertészkedni szuper

  • kedd, 11 március 2014 01:00

Az elmúlt években egyre népszerűbbek az itthoni nagyvárosokban is a közösségi kertek. Ezeken a földeken bárki igényelhet kisebb területnyi parcellákat, ahol aztán megtermesztheti magának a zöldségeket-gyümölcsöket akkor is, ha nincs balkonja.

Cikk itt


Klímabarát tányér - a legjobb életbiztosítás I.

Klímabarát tányér - a legjobb életbiztosítás I.

  • csütörtök, 06 március 2014 01:00

Tévhit, hogy az egészségesebb drágább. Nem a mennyiség, hanem a változatosság az egészséges és klímabarát étrend titka. Igaz, kicsit több odafigyelést igényel, mint pizzát hozatni vagy a fagyasztóból kivett panírozott félkész ételt kisütni, de minden szempontból megéri.

Cikk itt


Hétfőnként nem kerül hús a norvég katonák asztalára

Hétfőnként nem kerül hús a norvég katonák asztalára

  • hétfő, 03 március 2014 01:00

Egy új ellenség, azaz a globális éghajlatváltozás elleni harc jegyében a norvég hadsereg bejelentette, hogy rövidesen szigorúan vegetáriánus ételeket szolgálnak fel hétfőnként a kantinokban.

Cikk itt

 


Lassú búcsú a szénhidrogénektől

Lassú búcsú a szénhidrogénektől

  • szerda, 05 február 2014 01:00

Az agrárszektor üvegházgáz-kibocsátása gyorsabban nő, mint az iparé. Teljes szemlélet- és technológiaváltásra lenne szükség: kisebb birtokokra, kevesebb gépre és a helyi ellátás erősítésére. 

Cikk itt


Húsmentes nap?

Húsmentes nap?

  • hétfő, 03 február 2014 01:00

Húsmentes napot vezetnének be a német Zöldek. Az ökopárt azt ösztönözné, hogy az állami és önkormányzati fenntartású étkezdékben csütörtökönként kizárólag húsmentes fogásokat készítsenek. 

Cikk itt


Veszélyes lehet, ha napi 4 dekánál több húst eszünk

Veszélyes lehet, ha napi 4 dekánál több húst eszünk

  • szerda, 29 január 2014 01:00

A napi 4 dekánál több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen növeli a rák, valamint a szív és érrendszeri betegségek miatti korai halálozás veszélyét – derült ki egy svájci kutatók vezetésével Európa-szerte 450 000 ember bevonásával készült hosszú távú kutatásból.

Cikk itt


Végzetes húsevés?

Végzetes húsevés?

  • hétfő, 27 január 2014 01:00

Az állattartás sokkal jobban hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához, mint korábban gondolták.

Cikk itt


Trendet csinált a stocholmi hotel

Trendet csinált a stocholmi hotel

  • kedd, 21 január 2014 01:00

A svéd Nordic Light Hotel 2011 őszén úgy döntött, éttermei kínálatából kiveszi hétfőnként a húst. Majd 2012 elején a svéd Malmö Aviation is csatlakozott: a hét első s legforgalmasabb napján kizárólag húsmentes ételeket szolgál fel valamennyi járatán.

Cikk itt