category big

Frissek

Világszerte terjed a húsmentes hétfő – sokan érzik úgy, hogy tenniük kell egészségünk és klímánk védelméért. Válogatás a világ híreiből.

Változik a divat

Változik a divat

  • 2015. január 03., szombat 00:00

Girbegurba zöldséget, formátlan gyümölcsöt venni menő, húst hússal enni viszont nagyon ciki lesz 2015-ben.

Cikk itt


Legalább felezd meg!

Legalább felezd meg!

  • 2014. december 17., szerda 00:00

Hogyan csökkentheted ökolábnyomodat a legegyszerűbben legalább a felére? Évi 1 tonna szén-dioxiddal kevesebbre? Számolj utána. Az Oxfordi Egyetem kutatói segítenek.

Cikk itt


Hétköznapi vega

Hétköznapi vega

  • 2014. november 26., szerda 00:00

A húsmentes, vegetáriánus életmód melletti érveket már mindenki ismeri, tudjuk, hogy jobb a környezetnek és az állatoknak, ám egy húsevő kultúrában nehéz változtatni. Graham Hillnek (ő a "faölelő" treehugger alapítója) azonban van egy hatékony és gyakorlatias javaslata.

Cikk itt


Felfaljuk a jövőt?

Felfaljuk a jövőt?

  • 2014. november 21., péntek 00:00

Mit eszünk és miből mennyit, hogyan változott a világ étrendje az utóbbi 50 évben – a National Geographic látványos infografikák segítségével szembesít napi (túl)fogyasztásunk változásával, sorra véve a kalóriák, a mennyiség és az egyes élelmiszerfajták arányainak változását étrendünkben.

Cikk itt


Maki karfiolmenüjét csak szeretni lehet

Maki karfiolmenüjét csak szeretni lehet

  • 2014. november 08., szombat 00:00

A Húsmentes Hétfő Vacsoraklub meghívott vendégei voltunk november 3-án, mint a hazai húsmentes hétfő mozgalom elkötelezett terjesztői. Bevallom, a javasolt menüt látva kicsit elbizonytalanodtam, ismerve sokak idegenkedését a karfioltól, no meg az is igaz, hogy a karfiollevesen, rántott és rakott karfiolon kívül semmilyen más olyan egyszerű étel, pláne édesség nem jutott eszembe, ahol a karfiolé a főszerep.

Cikk itt


Budapest legjobb zöld éttermei

Budapest legjobb zöld éttermei

  • 2014. november 01., szombat 00:00

Ha étterembe megyünk, elsősorban egyetlen kérdés foglalkoztat: milyen minőséget kapunk a tányérba? Milyen alapanyagokból, mennyire ötletesen készült az étek, és milyen a hangulat, ami körbevesz. Van azonban egy másfajta szempontrendszer is. A Felelős Gasztrohős zöld szempontrendszere. Nem mindegyikben vezet a húsmentes, de ők már kezdenek figyelni a környezetre.

Cikk itt


Étrend és éghajlat

Étrend és éghajlat

  • 2014. október 20., hétfő 00:00

Az élelemtermelés kibocsátása önmagában eléri, vagy akár meg is haladhatja a világgazdaság 2050-re jelzett üvegházgáz-kibocsátását, ha nem változtatunk a jelenlegi trendeken – állítják a Nature-ben megjelent egyik legújabb tanulmány szerzői. Nem mindegy, mit eszünk.

Cikk itt


Húsmentes hétfő az ENSZ klímakonferencián

Húsmentes hétfő az ENSZ klímakonferencián

  • 2014. szeptember 29., hétfő 00:00

Az egész világra kiterjedő heti egy vegán napért kampányol Paul McCartney a sokadik klíma-világtalálkozóhoz kapcsolódva, hogy ezzel is lassítsuk a felmelegedést: az egykori Beatles-tag Meat Free Monday, azaz Húsmentes hétfő című dalával már sok ismert és még több ismeretlen támogatót szerzett.

Cikk itt


Marhák. Fogyasztók. Klíma

Marhák. Fogyasztók. Klíma

  • 2014. szeptember 26., péntek 00:00

Egyre több haszonállatot tartunk. Az állattenyésztés ma már több felmelegedést okozó gázt termel, mint a közlekedés. A héten az ENSZ New York-i klímatárgyalásain a húsmentes hétfő is szóba került. Még a húst igencsak kedvelő sztárszakács, Jamie Oliver is az ügy mellé állt.

Cikk itt


Felejtsd el a füstölt kolbászt! Clevelandben is húsmentes a hétfő

Felejtsd el a füstölt kolbászt! Clevelandben is húsmentes a hétfő

  • 2014. augusztus 27., szerda 00:00

A „hús és a krumpli" városaként ismertté vált, közel 500 000 lakosú Cleveland 2014 augusztusában hivatalosan is csatlakozott a húsmentes hétfő mozgalomhoz, hogy csökkentse szénlábnyomát, támogassa a fenntarthatóan gazdálkodó helyi termelőket, városi kerteket, és az áttérést egy egészségesebb étrendre.

Cikk itt