category big

Frissek

Világszerte terjed a húsmentes hétfő – sokan érzik úgy, hogy tenniük kell egészségünk és klímánk védelméért. Válogatás a világ híreiből.

Elhízás elleni nap – túlsúlyban vezetünk Európában

Elhízás elleni nap – túlsúlyban vezetünk Európában

  • 2017. május 21., vasárnap 00:00

Az elhízás globális probléma, és a legfrissebb OECD-jelentés szerint továbbra is a magyarok a legkövérebbek Európában. Az elhízás egészségünket és a környezetet egyaránt súlyosan veszélyezteti, többek között növeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi panaszok kockázatát - és a kövérek ökolábnyoma is dagad.

Cikk itt


Lassan vegára vált a világ?

Lassan vegára vált a világ?

  • 2017. május 19., péntek 00:00

Jó példával járnak elő a politikusok egyre több európai országban – dán politikusok 22 napos vegán kihívással lassítanák a klímaváltozást, a német zöldminiszter rendeletben tiltotta ki a húst és a halat a minisztérium rendezvényeiről, a portugálok pedig megszavazták a vega törvényt.

Cikk itt


Csak 15 g, mégis naponta tonnányi kerül a szemétbe

Csak 15 g, mégis naponta tonnányi kerül a szemétbe

  • 2017. április 19., szerda 00:00

Évente közel 900 millió darab sörös, üdítős aludoboz kerül forgalomba Magyarországon, és ennek felét, mintegy 450 millió aludobozt nem hasznosítunk újra. Ez környezeti és gazdasági szempontból egyaránt óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100%-ban és akárhányszor újrahasznosítható.

Cikk itt


Legyen minden héten Föld napja

Legyen minden héten Föld napja

  • 2017. április 13., csütörtök 00:00

Vegyél vissza legalább egyszer egy héten - késsel, villával, zöldséggel. Erre szólít fel mindenkit a húsmentes hétfő világmozgalom, mert heti egy zöldséges nappal sokat tehetsz a környezetért, egészségedért.

Cikk itt


Fess festőnövénnyel

Fess festőnövénnyel

  • 2017. április 08., szombat 00:00

Ha húsvét, akkor torma és tojásfestés – környezet- és állatbarát választás, ha festőnövényekkel színezed a szabadon kapirgálóktól származó tojást, és frissen reszelt házi tormával kínálod. A jóból kevés is sokat ér.

Cikk itt


Vega törvény Portugáliában

Vega törvény Portugáliában

  • 2017. március 21., kedd 00:00

A portugál parlament 2017. március 3-án megszavazta az ún. „vega” törvényt, amely „előírja, hogy minden közétkezde kínáljon legalább egy vegetáriánus menüt Portugáliában”, köszönhetően a Portugál Vegetáriánus Egyesület kampányának, amely 2016-ban több mint 15 000 aláírást gyűjtött a törvényt kezdeményező petíciójához és annak parlamenti vitájához.

Cikk itt


Trendi lesz a zöldség 2017-ben

Trendi lesz a zöldség 2017-ben

  • 2017. január 23., hétfő 00:00

2017 egyik vezető táplálkozási trendje lesz a flexitáriánus étrend, mert környezetkímélő és egészséges. Nincs új a nap alatt, ezért kerül idén is több zöldség, gyümölcs és kevesebb hús az ínyencek és Földet védők tányérjára, ezért követik ezt a trendet világszerte egyre többen, sőt már egy város, Bristol is követi.

Cikk itt


Szerda a hüvelyesek világnapja

Szerda a hüvelyesek világnapja

  • 2017. január 16., hétfő 00:00

Idén másodszor hirdették meg a hüvelyesek nemzetközi ünnepét, hogy idén se feledkezzünk meg a babok, borsók, csicserik, lencsék érdemeiről – együnk minden héten valamilyen egészséges és klímabarát hüvelyest. Szervezz szerdára egy fergeteges bulit.

Cikk itt


Advent legyen újra a régi

Advent legyen újra a régi

  • 2016. november 26., szombat 00:00

Advent az eljövetel, a karácsonyvárás ideje – és egy elfeledett, hasznos szokás, a kisböjt időszaka, nem a fogyasztás ünnepe. Kezdjük újra, az ételek és tárgyak böjtje egyáltalán nem lemondás, sőt segít áttérni egy egészségesebb és fenntarthatóbb életmódra, étrendre – egymásra figyelve, testben és lélekben megújulva az ünnepre.

Cikk itt


Élelmezési világnap – október 16.

Élelmezési világnap – október 16.

  • 2016. október 16., vasárnap 00:00

A magyar kezdeményezésű világnap kiemelt témája idén a klímaváltozás. Hogyan lehet ellátni a világ növekvő népességét a változó éghajlat szélsőséges hatásai mellett, mint amilyenek a gyakoribbá váló hőhullámok, árvizek, aszály, talajpusztulás, nehezedő vízhez jutás?

Cikk itt