category big

Frissek

Világszerte terjed a húsmentes hétfő – sokan érzik úgy, hogy tenniük kell egészségünk és klímánk védelméért. Válogatás a világ híreiből.

Trendi lesz a zöldség 2017-ben

Trendi lesz a zöldség 2017-ben

  • 2017. január 23., hétfő 00:00

2017 egyik vezető táplálkozási trendje lesz a flexitáriánus étrend, mert környezetkímélő és egészséges. Nincs új a nap alatt, ezért kerül idén is több zöldség, gyümölcs és kevesebb hús az ínyencek és Földet védők tányérjára, ezért követik ezt a trendet világszerte egyre többen, sőt már egy város, Bristol is követi.

Cikk itt


Szerda a hüvelyesek világnapja

Szerda a hüvelyesek világnapja

  • 2017. január 16., hétfő 00:00

Idén másodszor hirdették meg a hüvelyesek nemzetközi ünnepét, hogy idén se feledkezzünk meg a babok, borsók, csicserik, lencsék érdemeiről – együnk minden héten valamilyen egészséges és klímabarát hüvelyest. Szervezz szerdára egy fergeteges bulit.

Cikk itt


Advent legyen újra a régi

Advent legyen újra a régi

  • 2016. november 26., szombat 00:00

Advent az eljövetel, a karácsonyvárás ideje – és egy elfeledett, hasznos szokás, a kisböjt időszaka, nem a fogyasztás ünnepe. Kezdjük újra, az ételek és tárgyak böjtje egyáltalán nem lemondás, sőt segít áttérni egy egészségesebb és fenntarthatóbb életmódra, étrendre – egymásra figyelve, testben és lélekben megújulva az ünnepre.

Cikk itt


Élelmezési világnap – október 16.

Élelmezési világnap – október 16.

  • 2016. október 16., vasárnap 00:00

A magyar kezdeményezésű világnap kiemelt témája idén a klímaváltozás. Hogyan lehet ellátni a világ növekvő népességét a változó éghajlat szélsőséges hatásai mellett, mint amilyenek a gyakoribbá váló hőhullámok, árvizek, aszály, talajpusztulás, nehezedő vízhez jutás?

Cikk itt


Mi fán terem a fenntartható flexitáriánus?

Mi fán terem a fenntartható flexitáriánus?

  • 2016. július 25., hétfő 00:00

A brit Bristol szeretné elnyerni az első flexitáriánus város címet. De mi a csuda az a flexitáriánus és miért fenntartható?

Cikk itt


Kína megfelezi húsfogyasztását

Kína megfelezi húsfogyasztását

  • 2016. július 06., szerda 00:00

Az utóbbi évtizedekben közel ötszörösére nőtt a húsfogyasztás Kínában, ami fenntarthatatlan. A klímavédők nagy örömére Kína 2030-ig 50%-kal csökkentené húsfogyasztását, és ez az 1,3 milliárdos népességű Kínában jelentős környezeti, egészségi előnyökkel járna.

Cikk itt


Húsmentes világnap 2.

Húsmentes világnap 2.

  • 2016. június 11., szombat 00:00

Már a 2. húsmentes világnap lesz június 2. hétfőjén, idén 13-án. Egyáltalán, mi szükség van húsmentes világnapra? Jó kérdés. Miért kellene megváltoztatni milliók étrendjét egyetlen napra? Igazán egyszerű. Egyetlen egy húsmentes világnap jótékony hatása is sokat számít.

Cikk itt


Kevesebb hús, több erdő

Kevesebb hús, több erdő

  • 2016. április 20., szerda 00:00

Ha az emberiség lemond a hús mértéktelen fogyasztásról, akkor a népesség további növekedése és a kevésbé intenzív biogazdálkodás mellett is megőrizhető lenne az erdők területe. A világ hústermelése kétszer annyival nőtt az utóbbi 50 évben, mint a Föld népessége, és évente 15 milliárd fát vágnak ki, elsősorban takarmánytermesztés miatt.

Cikk itt


Mi legyen a tányérunkon?

Mi legyen a tányérunkon?

  • 2016. április 17., vasárnap 00:00

A brit, a holland és a magyar dietetikusok is összeállították az idei „napi tányért” - és mindegyiken több a zöldség, gyümölcs és kevesebb a hús. Sőt, a holland kormány nemcsak az egészséges étrendre, hanem a fenntarthatóságra, étrendünk lábnyomára is figyel.

Cikk itt


Tekerd le a fűtést - húsmentes hétfővel

Tekerd le a fűtést - húsmentes hétfővel

  • 2016. április 04., hétfő 00:00

Tekerd le a fűtést, mármint a Föld fűtését, egyél kevesebb húst! Változatos húsmentes recepteket kínál a világ minden tájáról önkéntesek lelkes csapata – munkájukat Paul McCartney, a brit húsmentes hétfő mozgalom alapítója is támogatta. Írjátok meg, melyik receptek kerüljenek föl a magyar húsmentes honlapra?

Cikk itt